Thaiföld - Thai konyha

(Oldalak) > > > Thai konyha

A legegészségesebb, legváltozatosabb, legízletesebb és egyidejűleg a legkevésbé időigényes. Mindezen tulajdonságokkal csak egy konyha rendelkezhet a világon egyszerre, ez pedig a thai konyha.
Thaiföld lakosai nagyon társaságkedvelő emberek, éppen ezért szeretnek társaságban enni. Az ennivaló olyan nekik, mint egy mindennapi rituál, amely mellett találkozik az egész család és az ismerősök és együtt élvezik az ínyenc eledeleket. Mivel Thaiföld gazdag kultúrával rendelkező ország, a helyi emberek evés közben is betartanak bizonyos íratlan szabályokat és szokásokat. A finomságok olyan egészségesek, hogy hízni tőlük lehetetlen.

A thai konyha jellemzői

Hagyományos thai eledel természetesen a rizs, de vigyázat, Thaiföldön sok fajtája ismert. A legáltalánosabb fajta az ún. khao rizs, amely a legkönnyebben megvásárolható és a legolcsóbb is. A khao rizsnek is sokfajtája létezik és sokfajtaképpen is el lehet készíteni. Elterjedt a ragadós rizs is. Néhány speciális étel elkészítéséhez használják. Ha tényleg meg szeretné kóstolni és kipróbálni a thai konyhát mindennel ami hozzá tartozik, akkor ne hagyja ki az ún. khao hawm máli rizst, vagyis a jázmin rizst. Ez a termés a legjobb minőségű rizs és gyönyörű illatával vonzz minden ízlelőbimbót. Íze kicsit édesebb, de annál izgalmasabb.

A thai konyha főleg az erős és fűszeres ízeiről ismert. A legtöbbet használt alapanyag a chilli, fokhagyma és a kari fűszer. Találkozhat itt kókusztejjel, mogyoróval és a legkülönfélébb, mindig friss fűszerekkel, gyógynövényekkel. Húsfélékből nagyon kedvelt a disznóhús, szárnyasok és elsősorban a halhús és más tengergyümölcsei. A helyi konyha specialitásai közé tartozik például a krevett leves, disznóhús karival és padlizsánnal, rizstészta hússal vagy hallal és természetesen a kevert zöldség a tipikus Wok serpenyőben készítve.

A főételhez majdnem mindig adnak friss zöldségsalátát, néha hússal együtt. Ízesítheti citromos öntetekkel. Mivel ízbelileg nagyon igényes eledelek, ezért ajánlott friss gyümölccsel (papaya, tangerine, kókusz) vagy zöldségdarabokkal (padlizsán, taro, saláta) befejezni az evést. Szomját oltahtja valamelyik friss gyümölcslével, a helyi kávéval vagy thai sörrel.

Értékelés: Thaifold last minute utak, letenky

A teríték szabályai

A thaiföldi lakosok nagy hangsúlyt fektetnek az atikára evés közben. Vigyázzon a villa helyes tartására – mindig bal kézben. A jobb kéz piszkos, az intim testrészek mosásához használják a szükségletek elvégzése után, csak kanalat lehet benne tartani. Általában az összes fogást egyszerre tálalják fel nagyobb tányérokban és mindenki közösen vesz ki onnan annyit és azt, amire gusztusok és szükségük van. Villán kívül használhatja a hagyományos pálcákat is, de ez egy kis gyakorlást és ügyességet igényel.

Legutóbbi érdekességek...

27.10.2011 A Mekong folyó
22.12.2009 IX.Rama király
30.07.2009 Théraváda buddhizmus

Utoljára a fórumban...

24.05.2011 Vízum

Utolsó fényképek...

Öböl a szigeten
Sétány
Magányos sziget
Séta
Várakozó csónakok